11 Ağustos 2009 Salı

Web'e Giriş: HTML Mantığını Kavramak

HTML, web sayfalarının browser'larda görüntülenmesini sağlayan dildir.Proglamlama dili olduğu söylenemez.Öğrenilmesi kolaydır.Çünkü PHP,ASP.NET,DELPHİ,Visual Basic,C,C++ gibi proglamlama dillerindeki programlama mantığına sahip değildir.
HTML, Hyper Text Markup Language (Hareketli Metin İşaretleme Dili) deyiminin kısaltılmasıdır. HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır.HTML dosyaları sunucu bilgisayarın sabit diskinde .html ya da .htm uzantısı ile saklanır.Bir siteye girdiğimiz zaman bize görüntülenen ilk sayfa index.html, index.htm, index.asp, index.php ya da default.htm dosyalarından birisidir.
Şimdi HTML mantığını daha kolay anlayabilmeniz için sizinle birlikte bir örnek yapalım.HTML sayfalarının bir diğer özelliği özel bir editör programına (derleyici) ihtiyaç duymamanızdır.HTML sayfaları not pad kullanılarak bile yapılabilir.Öyleyse şimdi Not Pad'i açalım ve içine 'Bu benim ilk web sitesi deneyimim' yazalım.


Ardından üst menüden 'Dosya' butonunu ve oradan da 'Farklı Kaydet'i tıklayalım.Açılan pencereden dosyayı nereye kaydedeceğimizi seçtikten sonra dosya adına 'index.html' yazıp kaydedelim. Ardından sayfayı kaydettiğimiz yere gidip index.html sayfasını çift tıklıyoruz.Karşımıza web browserımızda açılan aşağıdaki gibi bir sayfa geliyor.


Bu örneği sizlerin hmtl mantığını daha kolay anlayabilmenizi sağlamak için yaptım.Elbette ki html dili veya web sitesi yapımı bu akdar kolay değil.Ancak gözünüzü korkutmuş da olmak istemiyorum.Kimse ana rahminde öğrenmiyor bu işi ve emin olun benim gibi bir çok kişi de kursa falan gitmeden kendi çabalarıyla öğreniyor.

Umarım yukarıda yaptığımız örnek de html mantığını biraz olsun anlamışsınızdır.Bundan sonraki yazılarımızda sizlerle html hakkında daha çok örnek çözecek ve html hakkında daha çok şey öğreneceğiz.Şimdilik hoşça kalın.

ÖNEMLİ NOT: LÜTFEN BU SİTEDE YAYINLANAN MAKALELERDEN KAYNAK GÖSTERMEKSİZİN ALINTI YAPMAYINIZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmemiz için lütfen istek ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız.