13 Ağustos 2009 Perşembe

HTML'de Yazı Tagları-1

Herkese Merhaba,
Bir önceki dersimizde basit bir web sitesindeki temel tagların nasıl olacağını incelemiştik. (bkz:Basit Bir Web Sitesinde Taglar) Bu dersimizde ise web sayfamızdaki yazılarda değişiklikler yapıp onları renklendirme,büyütme,küçültme,yazı karakterini belirleme vs. gibi özellikleri verebilmek için gerekli olan tagları öğreneceğiz.Bunun için bu bölümü dikkatle okumalısınız.

Yazının kalın gösterilmesini nasıl sağlarım?Yazının kalın yazılması ile ilgili resimli bir alıştırmayı "Tag Nedi?Ne Amaçla Kullanılır?" adlı dersimizde yapmıştık onun için üzerinden hızlı geçeceğim.(bkz:Tag Nedir?Ne Amaçla Kullanılır?)Adı geçen desimizde de belirttiğimiz üzere web sayfasında okuyucunun görmesini istediğimiz yazının başına ve sonuna aşağıdaki resimde gösterilen değişikleri yaptığımızda yazımız kalın görünecektir.

Şimdi masaüstümüzde bir klasör açalım ve klasörümüze 'htmlderslerim' adını verelim.Ardından Not Defterin'de ki sayfamızı Dosya>Farklı kaydet senmesinden istediğimiz bir ismi vererek yeni açmış olduğumuz 'htmlderslerim' isimli klasöre kaydedelim.Daha sonra 'htmlderslerim' isimli klasörden kaydetmiş olduğumuz dosyayı çift tıklayarak açtığımızda yazdığımız yazıların kalın olarak göründüğünü ve taglar içine yazdığımız komutların görünmediğini göreceksiniz.

Yukarıda da görüldüğü gibi yazdığımız yazı kalın olarak göründü.Artık html'de yazılarımızı kalınlaştırmanın nasıl yapılacağını öğrendiğimizi düşünüyorum.

Şimdi de sayfamızda yer alan kelimeleri nasıl italik yapacağımızı öğreneceğiz.Yazılarımızı italik yapmak için tagını kullanmanız gerekiyor.Bunun için NotDefterine az önce yazmış olduğumuz satırın sonuna gidip Enter'a basalım ve aşağıdaki ifadeyi yazalım.Artık HTML'nin mantığını az çok anladğınızı düşünüyorumçEğer sayfadaki öğelerin görünümünü değiştirmek istiyorsanız, değiştireceğiniz kısmın başına ve sonuna ilgili tagı yazmanız yeterli.Sondaki tagı yazarken dikkat etmeniz gereken yer, "<" işretinden sonra "/" işretini koymayı unutmamaktır.Gördüğünüz gibi daha evvel kalın yazma tagını vererek yazdığımız kısım kalın ve hemen ardından italik yazmatagını verdiğimiz kısım da italik olarak tarayıcımızda görüntülendi.

Bir ifadenin altı çizili bir şekilde görünmesini istiyorsanız yapmanız gereken kelimenin başına ve sonuna "<" ve ">" işaretleri arasına 'u' yazmaktır.Biraz önce yaptığımız işlemin aynısını şimdi alt çizgi tagı için yapalım; komutumuz aşağıdaki gibi olsun:

Şimdi yukarıda yaptığımız şekilde kaydediğ aynı şekilde tarayıcımız da açalım sayfamızı.

Artık yazılarımıza nasıl alt çizgi koyacağımızı da öğrendik."Bu kadar derste ne kadar az yol geldik, daha ancak yazıların altına çizgi çizebilmeyi öğrendik" diye düşünmeyin sakın.Buralar aslında hızla anlatıp geçebileceğim yerlerdi fakat eğer baştan itibaren buralara kadar olan kısmı iyi anlarsanız html'nin mantığını kaptınız demektir ve gerisini anlamanız çok daha kolay olacaktır emin olun.Yazı tagları ile ilgili dersimizin birinci kısmı bu kadar.Bu dersimizin 2. kısmında yazılarımıza karakterler vermeyi, onları renklendirmeyi, sayfa içindeki yerlerini ayarlamayı öğreneceğiz.

Tekrar görüşmek dileğiyle.

ÖNEMLİ NOT: LÜTFEN BU SİTEDE YAYINLANAN MAKALELERDEN KAYNAK GÖSTERMEKSİZİN ALINTI YAPMAYINIZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmemiz için lütfen istek ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız.