11 Ağustos 2009 Salı

Tag Nedir? Ne Amaçla Kullanılır?

HTML dilinin ne olduğunu ve mantığını daha önceki yazımız olan 'Web'e Giriş: HTML Mantığını Kavramak' isimli makalemizde anlatmaya çalışmıştık.Şimdi ise sıra HTML de kullanılan taglar hakkında konuşmaya geldi.

HTML, daha evvel de belirttiğimiz üzere bir dizi komuttan oluşmaktadır.Bu kodların herbirine tag denir. İsmini yukarıda belirttiğimiz makalemizde örneğini yaptığımız (anlatacağımız konuyu iyi kavrayabilmeniz için yukarıda adı geçen makaleyi şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum) alıştırmada Not Pad'a yazdığımız yazıların .htm veya .html uzantılı olarak kaydettiğimizde web browser da görüntülendiğini görmüştük.İşte siz bir webmaster olarak web sitesi tasarlarken elbette ki bu yazdığınız yazıları düzenlemek, renklendirmek, yazı boyutunu ayarlamak gibi bir çok işlemi yapmak isteyeceksiniz.Bunları gerçekleştirebilmeniz için ise bir takım kodlara ihtiyacınız olacak.İşte ihtiyacınız olan bu kodlara tag denir(Kod dediğime bakıp korkmayın sakın, belki başka bir adı da vardır ben ilmiyorumdur.Öyle zor bir olay değil). Normal yazılardan ayrılması için, taglar "<" ve ">" işaretleri arasına yazılır.

Şimdi tag mantığını kavrayabilmeniz için hep beraber bir örnek yapalım:

HTML derleyicimizi açıyoruz. (Bu Dreamweaver,FrontPage veya NotPad olabilir.Ben buradaki örneğimi NotePad üzerinden yapacağım.Ancak adını verdiğimiz html derleyicilerden herhangi biri ile de bu işlemler aynı şekilde yapılabilir.) Açılan sayfaya "<" işaretini koyuyorum ve bilgisayara bir tag okuma emrini verceğimi söylüyorum.Mesela biz yazımızı kalın yazmak istiyoruz ve bunun için gerekli olan tagı okutacağız varsayalım.Öyleyse tagın içine kalın yazma kodu olan "b" harfini yazıyorum ve tagı kapatıyorum.Oluşan tagımız resimde görüldüğü gibi oluyor.


Ardından yazmak istediğimiz yazıyı yazıyoruz.Ben kalın yazılmasını istediğim sözcüğü "KALIN" olarak seçtim.Ardından da kalın yazılacak kısmın bittiğini bilgisayara bildirecek komutu vererek kalın yazılacak kısmı tamamlayacağım.


Sayfamıza yukarıda ki komutları yazdıktan sonra sayfamıza istediğimiz bir isim vererek .html veya .htm uzantılı bir şekilde kaydediyoruz.(Adı yukarıda geçen makalemizde .html uzantılı dosyalar oluşturulması konusuna ayrıntılı bir biçimde değinilmiştir.) Ardından kaydettiğimiz dosyayı çüft tıklayarak açtığımızda "KALIN" sözcüğünün koyu harflerle yazıldığını görmektesiniz.

Umarım yukarıda yaptığımız örnek tagların mantığının kavranması açısından faydalı olmuştur.Nasıl ki koyu yazmak için "b" tagını kullanıyorsak boşluk bırakmak, web sayfasının başlığını belirtmek, italik yazmak vs. gibi bir çok şeyin yapılmasını sağlayan bu taglardır.Taglar duruma göre değişir, bunları bulursunuz yazarsınız bunlar sorun değil. Önemli olan bu işin mantığını kavramanızdadır.Eğer bu kısmı anladıysanız gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.Umarım yukarıdaki bilgiler de tagın ne olduğunuzu anlamanızı sağlamıştır.
Afiyette kalmanız dileğiyle...

ÖNEMLİ NOT: LÜTFEN BU SİTEDE YAYINLANAN MAKALELERDEN KAYNAK GÖSTERMEKSİZİN ALINTI YAPMAYINIZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmemiz için lütfen istek ve fikirlerinizi bizimle paylaşınız.